9 juni 2022

Schenkingen: registratie via MyMinfin

Schenkingen gebeuren in principe via notariële akte. De notaris registreert de akte waardoor er schenkbelasting verschuldigd is.
Het schenken van roerende goederen, vb een hand- of bankgift, kan ook onderhands gebeuren. Hiervoor stellen de betrokken partijen een document op als bevestiging dat de schenking heeft plaatsgevonden, pacte adjoint genoemd.
Dit document kan dan geregistreerd worden en de schenkbelasting wordt betaald. Of men wacht de risicoperiode af en betaalt niks. De risicoperiode in Vlaanderen is 3 jaar. Overlijdt de schenker binnen deze periode dan zijn de hogere tarieven van de erfbelasting van toepassing.

Sinds 1 mei is er een derde mogelijkheid om zelf een schenking van roerende goederen te registreren, nl online via MyMinfin. Daarnaast kan het nog steeds via de post of het kantoor Rechtszekerheid.

Uiteraard zijn er aantal vereisten waaraan de bovenvermelde pacte adjoint moet voldoen om de geldigheid te garanderen. Contacteer ons dus als u een schenking van roerende goederen overweegt. Zo kunnen we dit bespreken en u informeren.


Bron: Cazimir


Schenkingen: registratie via MyMinfin

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x