11 januari 2023

Hoger belastbaar voordeel voor inkomstenjaar 2023

Bedrijfsleiders of werknemers die privé ‘gratis’ rijden met een wagen van hun vennootschap of werkgever, worden daar privé op belast via een voordeel van alle aard. De fiscale formule om dat belastbaar voordeel te berekenen, is de cataloguswaarde x leeftijdsfactor x 6/7 x CO2-percentage. Het CO2-percentage is 5,5% als de uitstoot van de auto gelijk is aan de zgn. referentie-uitstoot.

Die referentie-uitstoot wordt jaarlijks aangepast aan hoe de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven Belgische wagens evolueert. Concreet daalt de referentie-uitstoot van 2023 in vergelijking met die 2022 voor dieselauto’s van 75 g/km naar 67 g/km, en van 91 g/km naar 82 g/km voor benzineauto’s. Dat is een daling van resp. 9,9% en 10,7%. Deze lagere referentie-uitstoot leidt in principe tot een hoger belastbaar voordeel.

Voor elektrische auto’s wijzigt er niets vermits die uiteraard geen CO2-uitstoot hebben. Voor dergelijke auto’s zal steeds het minimumpercentage van 4% als CO2 -percentage in de fiscale formule voor de berekening van het privé belastbaar voordeel gebruikt mogen worden.

Bron: AccountingTeam

Hoger belastbaar voordeel voor inkomstenjaar 2023

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x