3 juni 2019

De nieuwe vennootschapswet: aansprakelijkheid bij oprichting bv

Een bv -de opvolger van de bvba- oprichten? Hoe zit dat met die zogenaamde oprichtersaansprakelijkheid?

Het feit dat er voor de oprichting van een bv geen minimumkapitaal meer vereist is in de nieuwe vennootschapswet, neemt niet weg dat er nagedacht moet worden over de werkingsmiddelen die uw bv nodig heeft . Zij moet immers een aanvangsvermogen hebben dat toereikend is voor de bedrijfsuitoefening over minstens twee jaar.

Alleen als de bv binnen de drie jaar na de opstart failliet gaat, kan men u mogelijk aansprakelijk stellen als oprichter. Eens die periode gepasseerd is, hoeft u daar dus niet meer wakker van te liggen.

Ook niet elk faillissement is verdacht. Na de oprichting kan er namelijk vanalles gebeuren wat uw oorspronkelijke plannen dwarsboomt. Omstandigheden die bij de oprichting niet te voorzien zijn, kunnen u bijgevolg vrijpleiten van uw oprichtersaansprakelijkheid. Alleen als zou blijken dat u al te lichtzinnig gestart bent, loopt u mogelijk een risico.

Om te beoordelen of uw aanvangsvermogen toereikend was of niet, zal een curator teruggrijpen naar het financieel plan dat u bij de oprichting van uw vennootschap aan de notaris bezorgde. Vandaar dat het belang van dit financieel plan onder de nieuwe vennootschapswetgeving alleen maar toeneemt!

Instappen zonder oprichter te zijn? Zodra u in de oprichtingsakte vermeld staat als ‘oprichter’, kunt u niet onder die aansprakelijkheid uit. Het nieuwe vennootschapsrecht biedt hier echter een oplossing voor, namelijk als ‘gewone inschrijver’ in de akte. Dat kon vroeger alleen in een nv, maar nu ook in een bv. Op die manier heeft u geen oprichtersaansprakelijkheid. Zeker als u een inbreng doet in een bv waarvan u geen bestuurder wordt en waarin u dus geen actieve rol zal spelen, is dit de veiligste oplossing.

De aandeelhouders die wel oprichter zijn, moeten samen wel ten minste één derde van de aandelen bezitten en als ‘gewone inschrijver’ mag u enkel een inbreng in geld doen.

Bron: Ondernemingsdatabank

De nieuwe vennootschapswet: aansprakelijkheid bij oprichting bv

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x