16 januari 2021

Corona-update! Overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd tot en met 28 februari

Ben je als zelfstandige getroffen door de coronamaatregelen, dan kan je een beroep doen op het crisis-overbruggingsrecht, of nog het vervangingsinkomen voor zelfstandigen. Zowel zelfstandigen in hoofdberoep als in bijberoep hebben er recht op (als je als bijberoeper sociale bijdragen betaalt die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor een hoofdberoeper).

Sinds oktober ontvang je een dubbele uitkering, wanneer je je activiteiten geheel of gedeeltelijk moet onderbreken als gevolg van de coronamaatregelen.

Onder ‘gedeeltelijke onderbreking’ vallen take away, click & collect en nachtwinkels. Als je zaak verplicht gesloten is, maar je voorziet intussen afhaalmaaltijden, dan heb je dus nog steeds recht op het dubbel overbruggingsrecht.

Een dubbele uitkering betekent 2.583,38 euro voor zelfstandigen zonder gezinslast en 3.228,20 euro voor zelfstandigen met gezinslast.

Bijberoepers met een zelfstandig inkomen tussen 6.996 en 13.993 euro per jaar en actieve gepensioneerden met een zelfstandig inkomen hoger dan 6.996 euro per jaar hebben toegang tot een half crisis-overbruggingsrecht van 645 euro per maand zonder gezinslast en 807 euro per maand met gezinslast.

Voor het crisis-overbruggingsrecht geldt een fiscaal gunstregime. Daardoor worden de uitkeringen niet belast aan de progressieve tarieven van de personenbelasting, maar aan een forfaitair tarief van 16,5%.

Bron: UNIZO

Corona-update! Overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd tot en met 28 februari

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x